Cinema-LED-Screen-Photo-for-Global-Press-Release-1

Een projectieloze toekomst

Een van de meest opvallende dingen van de vakbeurs CineEurope dit jaar in Barcelona? De afwezigheid van Samsung. Ze waren er niet terwijl je dat wel zou verwachten. Zeker nadat ze eerder dit jaar tijdens CinemaCon - net als Sony overigens - al voor de nodige opwinding hadden gezorgd.


Beide bedrijven toonden toen de voortgang van wat LED-displaytechnologie wordt genoemd (insiders zijn al flink aan het discussiëren of er geen betere naam voor toepassing in de bioscoop te bedenken valt). Zij die de 4K-kwaliteit, de High Dynamic Range (HDR) eigenschappen en de ongekend hoge lichtopbrengst van meer dan 140 foot-Lambert van de displays - die naadloos aan elkaar te koppelen zijn - in Las Vegas zagen spraken van een game changer voor de bioscoopindustrie. Voor het eerst in de geschiedenis doemt het beeld op van een projectieloze toekomst voor de bioscoop. Een toekomst waarin film niet langer met behulp van een lichtbundel op een doek wordt geprojecteerd.

Sony was wel in Barcelona en toonde geïnteresseerden, waaronder ondergetekende, onder meer de kwaliteiten van hun Crystal LED-display. Het bedrijf kondigde daar ook aan meer te laten zien tijdens de komende International Broadcasting Convention (IBC) in Amsterdam.

Samsung schitterde dus door afwezigheid tijdens CineEurope, maar zorgde er ondertussen wel mooi voor dat hun LED-display DCI gecertificeerd werd. Ziedaar: we hebben opeens echt met digitale cinema te maken.

En toen was daar vorige week in Seoul ook opeens 's werelds eerste bioscoopzaal met een Samsung LED-scherm. En kan het Koreaanse publiek daar nu gewoon bioscoopfilms als Cars 3 en Spider-Man: Homecoming zien in een bioscoopzaal zonder projectie.

De vraag diende zich al aan, maar is nu een stuk relevanter geworden: wat betekent dit voor de toekomst van bioscoopvertoning? Direct na CinemaCon werd er nog geroepen dat het zeker vijf à tien jaar zou duren voordat de technologie de weg naar de bioscoopzaal zou vinden, niet in de laatste plaats vanwege de hoge kosten.

Maar nu hebben we opeens al met de eerste LED-zaal te maken. Bovendien met een scherm van tien bij vijfenhalve meter. Ook niet echt lullig te noemen, nietwaar?

Wat betekent dat voor een sector die weet dat het einde van het VPF-tijdperk zich aandient? En die denkt dat laserprojectie de volgende stap in de innovatiecyclus zou zijn? Veel vragen met misschien nog wel veel meer verschillende antwoorden.

Het maakt de komende editie van de IBC in ieder geval nog een stuk interessanter.


Aantal reacties: 0
Let op: uw reactie heeft goedkeuring van de beheerder nodig voordat het geplaatst wordt.
FacebookTwitterLinkedInPinterest
PrintEmail