BLOG AVOND VAN DE FILMMUZIEK © foto Ronald Knapp

Herinneringen vasthouden

Terwijl het Metropole Orkest deze week in het Amsterdamse Concertgebouw drie avonden de sterren van de hemel speelt tijdens de Avond van de Filmmuziek, vindt bij Radio 4 de jaarlijkse verkiezing van de mooiste filmmuziek aller tijden plaats. Het is altijd weer fijn die aandacht voor filmmuziek. Want het is zo'n belangrijk onderdeel van de totale impact die een film maakt.


Zelf ben ik helemaal niet muzikaal geschoold. Ik heb nooit een instrument gespeeld. Maar filmmuziek heeft altijd wat bij mij losgemaakt. Ik denk dat het luisteren naar de muziek mij al vroeg de kans bood om de herinnering van het kijken naar een film vast te houden.

Waarom koop je anders als twaalfjarig jongetje de soundtrack van de James Bondfilm For Your Eyes Only? En was ik al op jonge leeftijd gebiologeerd door het geluid van Morricone's score voor Once Upon a Time in the West (ik kon uren kijken naar de bekende hoes van die LP).

De door Morricone geschreven thema's voor elk van de hoofdpersonen in Sergio Leone's western, is de denk ik de start van mijn fascinatie voor filmthema's. Zoals elke voortreffelijk film minimaal één grandioze scène heeft die je altijd bijblijft, zo hebben de beste scores - naar mijn bescheiden mening - minimaal altijd één thema die een film groots maakt.

En daar is John Williams (naast Morricone; dat valt niet te ontkennen) een meester in. Een ware maestro. Van de thema's voor Jaws en ET, tot die van Jurassic Park en Star Wars. Van Hook tot Lincoln. En zo zijn er nog velen.

Natuurlijk is John Williams - en eigenlijk alle anderen - schatplichtig aan de mannen die hem voorgingen, zoals Max Steiner en Bernard Herrmann, maar het doet wat mij betreft niks af aan zijn grootheid.

En dus laat het zich eenvoudig raden wiens muziek ik aandraag voor de NPO Radio 4 Filmmuziek Top 40. Stemmen kan nog tot en met 28 februari.

De Filmmuziek Top 40 wordt 3 maart van twaalf tot zeven uur uitgezonden. BNN zendt de Avond  van de Filmmuziek in twee delen uit, te weten op vrijdag 24 en 31 maart op NPO1 om kwart over twaalf.

Maar dat tijdstip, kan die zendercoördinator daar nou echt niet wat aan doen?

 

Fotograaf: Ronald Knapp


Aantal reacties: 0
Let op: uw reactie heeft goedkeuring van de beheerder nodig voordat het geplaatst wordt.
FacebookTwitterLinkedInPinterest
PrintEmail