BLOG GROOT

Klein

Het einde van het jaar. De tijd waarin we massaal terugkijken op het voorbije jaar - met lijstjes en al. Een tijd ook dat er veelal hoopvol naar het nieuwe jaar wordt gekeken.


Dat mag deze keer ook wel want 2017 was niet bepaald een zachtzinnig jaar. Aanslagen, natuurgeweld en vooral veel Trump, heel veel Trump. Can it get any worse?

Ja dat kan, zo bleek toen ook de filmwereld het afgelopen jaar niet bepaald positief in beeld kwam. De schandalen volgden elkaar zo snel op dat het haast niet bij te houden was.

Waar de filmsector dit jaar wel weer in uitblonk - en zich bijna elk jaar lijkt te kunnen overtreffen - is het creëren van een werkelijkheid waarin vrijwel alleen ruimte lijkt te zijn voor het grote.

Neem Netflix. Dat kondigde aan acht miljard dollar (!) in nieuwe speelfilms en series te zullen investeren. Disney en Fox voerden overnamegesprekken die van eerstgenoemde weleens de grootste filmstudio uit de geschiedenis kan maken [de deal is inmiddels beklonken; red.].

Warners It verpletterde overal records en groeide uit tot de grootste horrorfilm aller tijden (qua omzet dan). Ook in ons eigen land waren er talrijke records. Records voor bioscopen. Records voor films (recordaantal tickets voorverkoop Ladies Night Fifty Shades Freed; theaterrecord voor Dikkertje Dap en het ongekend grote succes van de maar doorlopende documentaire Down to Earth).

Ik wil er niet over klagen. Wij werken er immers ook aan mee. Wij helpen - als daar reden toe is - ook graag mee om het beeld te versterken dat film iets is waarmee de werkelijkheid net even wat mooier gemaakt kan worden.

Maar soms is die werkelijkheid niet mooi. Is hij bruut, rauw, scherp en onverdraaglijk. Zoals we dat ook in films zien, draait het in het echte leven niet altijd om groot, groter, grootst, maar veelal om het kleine, het persoonlijke dat soms mooi kan zijn, maar ook ontzettend veel pijn kan doen.

Dat zagen we onlangs binnen ons kleine team van dichtbij. En dan is het goed om te weten dat er mensen om je heen zijn die je willen steunen.

Laten we hopen dat 2018 ons wat vaker z'n mooie kanten laat zien. Namens het team van HFN: goede feestdagen en een filmrijk 2018.

 

Dit stuk verscheen eerder als hoofdredactioneel commentaar in de decembereditie van Holland Film Nieuws.


Aantal reacties: 0
Let op: uw reactie heeft goedkeuring van de beheerder nodig voordat het geplaatst wordt.
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest
Print Email