Avond van de filmmuziek 2018

Universeel Universal

Het leukste onderdeel van De avond van de filmmuziek 2018 door het Metropole Orkest in het Concertgebouw gisteravond vond ik toch wel de korte, maar zeer verdiende aandacht voor de herkenningsmelodieën van de grote Hollywoodstudio's.


De legendarische tune die Alfred Newman schreef voor 20th Century Fox, het thema van Universal Pictures van Jerry Goldsmith, maar ook de herkenningsmuziek van Warner Bros., Disney en Marvel, de bezoekers van het volledig uitverkochte Concertgebouw kregen ze allemaal live voorgeschoteld. Ja, zelfs de muziek-kale Leo the Lion van MGM liet in het Concertgebouw nog even van zich horen.

Al die tunes zijn verankerd in het collectieve geheugen van filmliefhebbers over de hele wereld. Of je nu uit Tokyo, Kaapstad, Rio, New York of Apeldoorn komt. Van jongs af aan doen die tunes al wat met mij. Ze openen als het ware de deur naar een magische wereld.

Ik weet niet waarom, maar de tune van Universal Pictures vind ik toch wel een hele bijzondere. De combinatie van beeld en muziek. Of is het gewoon omdat ik de draaiende globe en Goldsmiths tune uiteindelijk toch vooral associeer met de films van Steven Spielberg en daarmee het werk van niet te evenaren componist John Williams. Ik weet het niet.

Wat ik wel weet is dat ik het nog veel meer ben gaan waarderen sinds ik de making of zag van de vernieuwde score ter gelegenheid van het honderdjarige bestaan van de studio in 2012.

In dat twee minuut twintig durende filmpje zie je hoe al die individuele instrumenten samensmelten tot een grote universele kracht. Er zit zelfs een koor in dat je tot nu toe misschien nooit had gehoord, maar na het zien van de video vanaf nu altijd zult horen...

 

En misschien denk ik daarom ook nog met zoveel plezier terug aan die een middag in 2013 in Hilversum. Toen ik er in het kader van een project getuige van was hoe het Metropole Orkest de nieuwe tune van het toenmalige JT Bioscopen inspeelde. Dichterbij het creatieve proces van het maken van themamuziek ben ik nooit meer gekomen. En voor het Metropole Orkest neem ik nog steeds mijn petje af...

 


Aantal reacties: 0
Let op: uw reactie heeft goedkeuring van de beheerder nodig voordat het geplaatst wordt.
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest
Print Email